Enjoying our demo? Submit your e-mail and we will get back to you with personalised offer.

Filozofi
Xhevat Gjini - 23 qershor 2018, 12:01

Republikat tona laike apo fetare

Rrënjët laike, ilire e arbërore të kombit shqiptar

Në nenin 8 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës (dita e Kushtetutës është Ditë Feste në Kosovën shqiptare!!) është shkruar shprehimisht e pa ekuivoke: “Republika e Kosovës është shtet laik dhe neutral në çështje të besimeve fetare”. Kështu diçka shkruan edhe në kushtetutën e shtetit shqiptar, Republikës së Shqipërisë (një e katërta e Shqipërisë). Shoqëria shqiptare historikisht ka qenë laike. Shqiptari as në mesjetë nuk deklarohejë sipas përkatësisë fetare apo besimit, siç bënin popujt e Evropës në kohën kur Kisha i ndiqte me egërsinë më të madhe shkencëtarët dhe njerëzit përparimtarë, të cilët i torturonte për vdekje, i digjte të gjallë dhe ua ndalonte e zhdukte veprat e tyre. Sepse, në fund të fundit, e gjithë historia e fesë është luftë kundër zhvillimit të mendimit shkencor e progresit të shoqërisë njerëzore. Ndërsa, për shqiptarin ishte e qartë edhe në atë kohë se besimi (feja, religjioni) është çështje tërësisht personale. Liria e ndërgjegjes dhe e besimit është e garantuar. Dikush i beson një feje, dikush një tjetre e dikush një sekti, etj. Dikush nuk beson fare në dogmën fetare. Shumica absolute e shqiptarëve (sot edhe e popujve evropian) nuk e praktikojnë fenë-religjionin. Te shqiptarët edhe sot më shumë gjenë elemente të besimit pagan se sa të besimit të krishter apo islam.

Abonohu për më shumë Për te lexuar artikullin e plote ju lutem abonohu ose paguaj per artikull Email us at [email protected]