Abonohu dhe
perfito nga
ofertat

Fantazmat Gri,Drerët e fundit në 48 shtetet e poshtme ,janë ”funksionalisht të zhdukur”...

Beteja për të shpëtuar të ashtuquajturat fantazmat gri - e vetmja tufë e caribouve në 48 shtetet më të ulta - ka humbur.
Ermal Bislimi
Ermal Bislimi - 20 prill 2018, 16:17

By: Jim Robbins ; The New York Times

Një studim i fundit ajror tregon se kjo tufë ndërkombëtare e maleve jugore malore, e cila shpenzon një pjesë të vitit në Malet Selkirk të Idaho-s veriore dhe Uashingtonit pranë kufirit kanadez, është zvogëluar vetëm në tre kafshë dhe duhet të konsiderohet "funksionalisht i zhdukur" thonë.

 

ImageImage

 

Kopeja Selkirk ishte zhdukur për disa vite të fundit.

Në vitin 2009, tufa, më e jugut në Amerikën e Veriut, kishte rreth 50 kafshë dhe ishte në rënie. Zyrtarët e kafshëve të egra në Kanada filluan një përpjekje të fundit për të mbrojtur ata duke vrarë i edhe ujqërit.

Por shkaku kryesor i zhdukjes së kësaj tufë dhe rënia e të tjerëve në Kanada është zhvillimi i gjerë industrial në British Columbia, thonë ekspertët.

"Humbja funksionale e kësaj kopeje është trashëgimia e dekadave të keqmenaxhimit të qeverisë përgjatë vargut të caribou", tha Mark Hebblewhite, një biolog i kafshëve të egra në Universitetin e Montanës.

British Columbia "ka lejuar prerjen e drurëve, ndërtimin e rrugëve, rekreacionin e paqëndrueshëm, zhvillimin e naftës dhe gazit dhe minierat për të vazhduar në hapsirën e karibouve malor", shtoi ai. "Rezultati tragjik ishte shumë i parashikueshëm".

Njihen si fantazmat gri, sepse ata janë parë rrallë, ata ndryshojnë nga llojet e tjera të caribou, të cilat janë të bollshme në tundër. Sjellja e ushqyerit e ekspozuar nga kafshët, të cilat gjithashtu quhen karaibe me dëborë të thellë, është e pazakontë. Ndërsa bora rritet në dimër, ata drejtohen më lart në male, ku qëndrojnë në dëborë për të arritur dhe për të ushqyer me lichen të quajtur Mjekrren e Vjetër që rritet në degët e pemëve të vjetra.

Numri i përgjithshëm i maleve jugore malore në Kanada ka rënë në 3.800 këtë vit nga 4.500 një vit më parë dhe ekzistenca e tyre konsiderohet e pasigurt.

"Vetëm një sistem i ndërlidhur me hapsira të mbrojtura dhe tokë të menaxhuar për ruajtje do të parandalojë humbjen e malit caribou", tha Candace Batycki, një konservatore me Iniciativën e Ruajtjes së Yukon-it në Alberta.

CARIBOU ështe fjalë e gjuhës angleze që në shqip domethënë : Drerë,që janë të njohur edhe si karabi në Amerikën e Veriut, është një lloj dreri me shpërndarje trampolore, vendas në Arktik, nën-Arktik, Tundër, rajonet veriore dhe malore të Evropës veriore, Siberisë dhe Amerikës së Veriut.?

Image

 Fjalia > Lichen të quajtur Mjekrra e Vjetër- është fjala për një lloj ushqimi që rritet në degët e pemëve te vjetra.

Image
Image

Përkthyer nga : ERMAL BISLIMI