Abonohu dhe
perfito nga
ofertat

Peshkaqeni i Greenlandës tani është kurrizori me jetën më të gjatë në Tokë, thonë shkencëtarët! (Video)

Ky peshkaqenë mund të mbaj sekretin për jetëgjatësi thonë disa shkencëtarë...
Albapoli
Albapoli - 19 qershor 2018, 11:03

Nga Ermal Bislimi

Ky PESHKAQEN ëshë i njohur ndryshe si peshkaqeni gri, ose sipas emrit Kalaallisut eqalussuaq, është një peshkaqen i madh i familjes Somniosidae ("peshkaqenë të gjumit") që kanë ekzistuar për rreth 110 milionë vjet.

Një PESHKAQEN që jeton gati katër shekuj mund të mbajë sekretin për jetëgjatësinë, thonë disa studiuesit. Ky mendohet se posedonë gjenet unike të jetëgjatësisë që kërkohen tani e disa kohë nga shkencëtarët.

"Ky është kurrizori më jetën më të gjatë në planet," tha profesor Kim Praebel, nga Universiteti Arktik i Norvegjisë, i cili po udhëheq gjuetinë.

Ky është kurrizori më jetën më të gjatë në planet

"Së bashku me kolegë në Danimarkë, Grenlandë, SHBA dhe Kinë, ne po rendisim të gjithë gjenomin e saj bërthamor që do të na ndihmojë të zbulojmë se pse peshkaqeni i Grenlandës jo vetëm që jeton më gjatë se llojet e tjera të peshkaqenëve, por edhe se kurrizorët e tjerë".

Prof Praebel shtoi se peshkaqenët ishin "kapsula të kohës së gjallë" që mund të na ndihmojnë të hedhin dritë mbi ndikimin e njerëzve nëpër oqeane.

Shumë prej tyre ishin kaq të vjetër saqë kishin përpara revolucionin industrial dhe futjen e peshkimit komercial në shkallë të gjerë.

Indet e peshkaqenëve, kockat dhe ADN-ja gjithashtu mund të japin të dhëna për efektet e ndryshimit të klimës dhe ndotjes gjatë një hapësire të gjatë kohore.

"Speciet më të gjata kurrizore që jetojnë në planet kanë formuar disa popullata në Oqeanin Atlantik," tha Prof Praebel.

"Kjo është e rëndësishme të dish, kështu që ne mund të zhvillojmë veprime të përshtatshme ruajtëse për këtë specie shumë të rëndësishme që mund të na ndihmojë në shumë pytje që nuk kanë përgjigjie".

Peshkaqeni i Grenlandës gjendet gjerësisht në Oqeanin Atlantik të Veriut.

Image

Gjenet e "jetëgjatësisë" mund të hedhin dritë mbi atë se pse shumica e kurrizorve kanë një hapësirë ??të kufizuar të jetës dhe pse disa kanë jetë shumë të gjatë dhe çfarë e përfaqëson atë, duke përfshirë edhe njerëzit.

Hulumtuesit përdorën takimin e radiokarbonit për të përcaktuar moshat e 28 prej kafshëve, dhe vlerësuan se një femër ishte diku rreth 400 vjeçare.

Ekipi gjeti se peshkaqenët rriten vetëm 1 cm në vit dhe pjekurinë seksuale e arrijnë rreth moshës 150 vjeçare. Pse? Përgjigjja ka të ngjarë të bëjë me një metabolizëm shumë të ngadaltë dhe për shkak se jetojnë ujëra të ftohta. Por për momentin, zoti Nielsen, tha se është një tjetër mister. "Unë jam vetëm lajmëtari për këtë," tha ai. "Nuk kam asnjë ide."

Image

Hulumtimi është botuar në revistën Science.

Për biologjinë dhe gjenetikën e peshkaqenit të Grenlandës, që banon në ujëra të thellë në Oqeanin Atlantik nga Kanadaja në Norvegji dhe gjendet në brigjet e Skocisë dihet pak.

Autori kryesor Julius Nielsen, një biolog detar nga Universiteti i Kopenhagës, tha: "Kemi pasur pritjet tona se kemi të bëjmë me një kafshë të pazakontë, por mendoj se të gjithë ata që bëjnë këtë hulumtim ishin shumë të befasuar kur mësuan se peshkaqenët ishin kaq të vjetër, si ky tani .

Ekipi gjeti se peshkaqenët rriten vetëm 1 cm në vit dhe pjekurinë seksuale e arrijnë rreth moshës 150 vjeçare

Ish rekord-mbajtësi tek kurrizorët për jetëgjatësi ishte një balenë harkore që vlerësohet të jetë rreth 211 vjeç.

Por nëse në këtë garë për jetëgjatësi i fusim edhe jokurrizorët, atëherë këtë garë do ta fitonte një mizë 507 vjeçare e quajtur Ming e cila mban titullin si kafsha më e moshuar.

Notarë të ngadaltë

Peshkaqenët e gjelbërt janë kafshë të mëdha, që mund të rriten deri në 5 metra në gjatësi.

Image

Ato mund të gjenden nëpër ujërat e ftohta dhe të thella të Atlantikut të Veriut por ata janë notarë të ngadaltë.

Peshkaqeni i Grenlandës ka shpejtësinë më të ulët të notit dhe frekuencën e rrahjes së bishtit për madhësinë që ka e ka shumë më të ulët nga të gjitha llojet e peshqve, të cilat ka shumë të ngjarë që të ketë  lidhje me metabolizmin e saj shumë të ngadaltë dhe jetëgjatësinë ekstreme. Ajo noton në një shpejtësi prej 1.22 km / h, kurse shpejtësinë më të shpejtë e ka vetëm 2.6 km / h (1.6 mph).

Image

Me këtë ritëm të ngadaltë të jetës dhe me ritmin e ngadaltë të rritjes, peshkaqenët mendohet të jetojnë për një kohë të gjatë. Por deri tani, përcaktimi i çdo moshe të ndonjë kafshe ishte i vështirë.

Për disa peshq, shkencëtarët janë në gjendje të shqyrtojnë eshtrat e veshit të quajtura otolite, të cilat kur shfaqen në seksion, tregojnë një model të unazave koncentrike që shkencëtarët mund të llogarisin si unazat në një pemë, perms kësaj ata mund ta caktojnë moshën.

Peshkaqenët janë më të vështirë, por disa lloje, siç është Bisha e Madhe, kanë kalcifikuar indet që rriten në shtresa të eshtrave të tyre të pasme, që gjithashtu mund të përdoren për të caktuar moshën e kafshës.

"Por peshkaqeni i Grenlandës është një peshkaqen shumë i butë - nuk ka pjesë të forta trupore ku shtresat e rritjes janë depozituar, prandaj besohet se moshae këtijë peshkaqeni nuk mund të hetohet", tha Nielsen për BBC.

Megjithatë, ekipi gjeti një mënyrë të zgjuar për të punuar rreth punës së moshës.

Për të llogaritur moshat, studiuesit studiuan lentet e syve të çdo peshkaqeni që gjetën. Lentet e syve zhvillohen së pari kur peshkaqenët janë ende në nënat e tyre dhe me kalimin e kohës ato rriten si qepë, duke shtuar shtresa pas shtresës së indeve. Duke larguar shtresat dhe duke analizuar bërthamën e qendrës së qepallat, ekipi mund të vlerësojë sa e vjetër është çdo peshkaqen. Teknika të ngjashme janë përdorur për të vlerësuar moshën e balenave të kokës. Meshkujt u lanë jashtë sepse ishin më të vështirë për t'u gjetur nga studiuesit.

"Lentet e syrit të peshkaqenit të Grenlandës përbëhet nga një material i specializuar - dhe përmban proteina që janë metabolikisht inerte," shpjegoi z. Neilson.

"Që do të thotë se pasi proteinat janë sintetizuar në trup, ato nuk rinovohen më, kështu që ne mund të izolojmë indet që janë formuar kur peshkaqen ishte shumë I vogël, dhe bëhej takimi i radiokarbonit".

Image

Ekipi kapi 28 peshkaqenë, shumica e të cilave kishin vdekur pasi u kapën në rrjetat e peshkimit.

Duke përdorur këtë teknikë, ata vërtetuan se peshkaqeni më i madh, një femër 5 m, ishte jashtëzakonisht e lashtë.

Për shkak se takimi i radiokarbonit nuk prodhon data të sakta, ata besojnë se ajo mund të ketë qenë "e re" 272 ose e vjetër rreth 512 vjet. Por ajo ishte më e mundshme diku në mes, pra rreth 400 vjeç.

Kjo do të thotë se ajo ka lindur midis viteve 1501 dhe 1744, por data e saj më e mundshme e lindjes ishte në shekullin e 17-të.

"Edhe me pjesën më të ulët të kësaj pasigurie, 272 vjet, edhe nëse kjo është mosha maksimale, ajo duhet ende të konsiderohet kurrizori me jetën më të gjatë", tha z. Nielsen.

Anasjelltas, nëse mosha e saj është rreth 512 vjet , ajo do të ketë kaluar edhe mizën Ming-in, megjithëse mosha e saj ka një probabilitet më të madh të shtrirë në mes.

Image

Mësimet për mbrojtje

Ekipi beson se kafshët arrijnë pjekurinë seksuale kur ata janë vetëm 4 metra të gjatë. Dhe me këtë varg të ri, shumë të gjatë, sugjerojnë që kjo të mos ndodhë derisa kafshët të jenë rreth 150 vjeç.

Studiuesit thonë se kjo ka pasoja për ruajtjen e ardhshme të kafshëve.

Për shkak të jetëgjatësisë së tyre ekstreme, peshkaqenët e Grenlandës ende mund të rimëkëmben nga mbipopullimi para Luftës së Dytë Botërore.

Jetët e peshkaqenëve dikur përdoreshin për vajin e makinës dhe u vranë në numër të madh para se të krijohej një alternativë sintetike dhe kërkesa për të vrarë peshkaqenë nuk u bën më.

"Kur vlerësoni shpërndarjen e madhësisë në të gjithë Atlantikun e Veriut, është mjaft e rrallë që ju të shihni femra të pjekura seksualisht, dhe mjaft rrallë që të gjeni peshkaqena të porsalindur ose të mitur", shpjegoi z. Nielsen.

"Duket se shumica janë nën-të rriturit. Kjo ka kuptim: nëse e keni pasur këtë presion shumë të lartë të peshkimit, tek të gjitha kafshët e vjetra atëherë ata nuk janë më atje dhe nuk ka mundësi që të lindin të reja.

"Megjithatë, ka ende një sasi shumë të madhe të 'adoleshentëve', por do të duhen diku rreth 100 vjet për t'u bërë seksualisht aktive".

Një tjetër autor i studimit, Prof Christopher Ramsey, drejtor i Oxford Radiocarbon Accelerator Unit në Universitetin e Oksfordit, tha se datimi i radiokarbonit mund të përdoret për të përcaktuar moshat e kafshëve të tjera, por nuk ka gjasa që kjo të zgjidhet si metodë primare.

"Për shumë kafshë ne kemi metoda të tjera për të përcaktuar moshën," tha ai.

"Gjithashtu, metoda e radiokarbonit nuk është shumë e saktë, dhe kështu është me të vërtetë e rëndësishme për speciet shumë të gjata".

Ai shtoi se metoda statistikore e përdorur për të përcaktuar moshat e peshkaqenëve ishte statistika Bayesiane.

"Statistikat Bayesian u përpunuan fillimisht nga Bayerët Rev në shekullin e 18. Kjo do të thotë se ai do të ketë punuar për këtë kur disa nga këta peshkaqenë më të vjetër ishin të rinj".

Këta PESHKAQEN janë të dhjamosur dhe gri, dhe shumë prej tyre kanë një parazit karakteristik të ngulur në qoshen e një ose të dy syve. Studiuesit nuk janë të sigurt se çfarë bëjnë parazitët, por ato janë kudo në këtë lloj të këtij peshkaqeni.

Image

Peshkaqenët e Grenlandës emigrojnë çdo vit në bazë të thellësisë dhe temperaturës dhe jo të distancës, edhe pse disa udhëtojnë. Gjatë dimrit, peshkaqenë mblidhen nëpë cektina (deri në 80 ° në veri) për ngrohtësi, por migrojnë veçmas në verë në thellësi ose edhe më larg në jug gjatë verës.

Gjaku i peshkaqenëve të Grenlandës përmban tre lloje kryesore të hemoglobinës, të përbërë nga dy kopje të globinës α(alfa) të kombinuar me dy kopje të tre nën-njësive shumë të ngjashme β(beta). Këto tri lloje tregojnë oksigjenimin dhe vetitë e karbonilimit shumë të ngjashme, të cilat nuk ndikohen nga urea, një përbërës i rëndësishëm në fiziologjinë detare elasmobranch. Ata shfaqin absorbimin identik elektronik dhe rezonancën e spektrit Raman, duke treguar se strukturat e tyre heme-pocket janë identike ose shumë të ngjashme. Hemoglobina gjithashtu ka një prirje më të ulët për O2(oksigjen) në krahasim me peshkaqenët e butë. Këto karakteristika interpretohen si metoda për përshtatje për të jetuar në thellësi të mëdha të ujit.

Peshkaqeni i Grenlandës është një grabitqar dhe kryesisht ha peshk.

Një peshkaqen i tillë i madh mund të hajë me lehtësi një njeri kur është duke notuar, por ujërat e ftohta ku ai banon bëjnë që gjasat për sulmet ndaj njerëzve të jenë shumë të ulëta pasi që njerëzit më shumë I preferojnë për të notuar në ujëra të nxehëta.

Kur ushqehen me sasi të mëdha ushqimi, peshkaqeni përdor një lëvizje lëkundëse të nofullës së saj. Dhëmbët e nofullës së sipërme janë shumë të hollë dhe të zhveshur, nuk kanë zorrë. Këta dhëmbë të sipërme të nofullës, numërohen diku rreth 48 deri në 52, të cilët veprojnë si një spirancë, ndërsa nofulla e poshtme vazhdonë të prejë copa masive nga ushqimi i tyre për një vrasje sa më të shpejtë dhe më të lehtë.

Dhëmbët e poshtëm janë të ndërlidhur,janë të gjera dhe të sheshta, i ka diku rreth 50 deri në 52 që përmbajnë maja të shkurtra dhe të lëmuara që shihen edhe kur e ka gojën mbyllur. Dhëmbët e nofullës së poshtme ngrihen fort në drejtim të nofullës së sipërme.

Image

Studiuesit kanë zbuluar se ata shkojne deri në 2,200 metra thellë dhe ndonjëherë ata relaksohen në shpatet që gjenden nën sipërfaqen e oqeanit.

Image

Anatomia e Peshkaqenit të Greenlandës

Peshkaqeni i Greenlandës është një specie  me një feçkë të shkurtër, të rrumbullakosur me sy të vegjël dhe pendë shumë të vogla shpinore dhe krahrore.

Anatomia e këtij peshkaqeni është paraqitur në figurën më poshtë:

Image

Anatomia: 1)Feçka ,2)Syri ,3)Goja ,4)Gusha ,5)Penda e Gjoksit ,6)Penda e parë shpinore ,

                 7)Penda e dytë shpinore ,8)Bishti ,9)Penda e legenit(komblikut)    

Në këtë video për këtë peshkaqen flet edhe kinematografi nënujor, Adam Ravetch duke thënë se ky peshkaqen mund të jetë një nga krijesat më të çuditshme në planet. Për më shumë ndiqeni videon më poshtë e përkthyer në gjuhën shqipe.