Abonohu dhe
perfito nga
ofertat

NASA po dërgon një helikopter autonom në Mars në vitin 2020

Albapoli
Albapoli - 12 maj 2018, 13:43

Misioni i NASA-s në Mars do të ketë një helikopter në bord. Misioni Mars 2020, i parashikuar për të filluar në korrik 2020, është një rover i projektuar për të kërkuar shenja të jetës së kaluar ose të tanishme në Planetin e Kuq. NASA sapo ka njoftuar se një tjetër eksplorues i quajtur Helikopter i Marsit do të jetë duke hitching një udhëtim.

Zinxhiri rotorit peshon në vetëm 1.8 kilogram, dhe ai do të fluturojë në Mars të bashkëngjitur në underbelly e rover. Sapo të mbërrijnë, roveri do të braktisë udhëtarët e tij dhe do të vazhdojë të lëshojë komanda nga toka. Këto komanda do të duhet disa minuta për të arritur helikopterin nga Toka, kështu që do të ketë nevojë për disa funksione autonome për të siguruar që të fluturojë më vete, pa e kontrolluar atë në kohë reale.

NASA planifikon të përdorë helikopterin Mars në pesë fluturime gjatë 30 ditëve, duke mbuluar distancat deri në disa qindra metra në 90 sekonda ose më pak.

"Kjo është me të vërtetë një mënyrë shumë më e mirë për të udhëtuar qindra metra në të njëjtën kohë", shkroi në Tweeter inxhinieri i NASA-s Bobak Ferdowsi. Roveri i Kuriozitetit mund të udhëtojë vetëm rreth 100 metra për ditë marsian. Helikopteri nuk do të duhet të lundrojë në terrenin shkëmbor, kështu që do të jetë në gjendje të mbulojë tokën shumë më shpejt.

Kjo do të ishte një ndihmë për çdo mision të ardhshëm për të marrë mostra në Mars dhe për t'i kthyer ato në Tokë për analizë.

Jo vetëm që një avion do të jetë në gjendje të lëvizë më shpejt se roverët, gjithashtu do të jetë në gjendje të arrijë zonat që nuk mund të arrijnë. Helikopteri i Marsit do të jetë helikopteri i parë që do të rri pezull mbi një planet tjetër dhe nëse është i suksesshëm do të kemi një mënyrë krejt të re për të eksploruar botët e tjerë.

Përktheu:Gentrit Hoxha                                                                                              Live SCIENCE