Abonohu dhe
perfito nga
ofertat

Sundimtarë të botës: lexoni Karl Marksin!

Në diagnozën e tij dyqindvjeçare të Marksit për të metat e kapitalizmit është çuditërisht e rëndësishme
Albapoli
Albapoli - 5 maj 2018, 14:12

Një titull i mirë për një biografi të Karl Marksit do të ishte "një studim në dështim". Marksi pohoi se pika e filozofisë nuk ishte thjesht për të kuptuar botën, por për ta përmirësuar atë. Megjithatë, filozofia e tij e ndryshoi atë kryesisht për më të keqen: 40% e njerëzimit që jetonin në regjimet marksiste për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të duroi zi buke, gulagë dhe diktatura partiake. Marksi mendonte se shkenca e tij dialektike do ta lejonte të parashikonte të ardhmen dhe të kuptonte të tashmen. Megjithatë ai nuk arriti të parashikojë dy nga zhvillimet më të mëdha të shekullit të 20-rritja e fashizmit dhe shtetit të mirëqenies-dhe gabimisht besonte se komunizmi do të zinte rrënjë në ekonomitë më të përparuara. Sot regjimi marksist më i suksesshëm është një praktikues entuziast i kapitalizmit (ose "socializmit me karakteristika kineze").

Nga The Economist

 

Megjithatë, për të gjitha gabimet e tij, Marksi mbetet një figurë monumentale. Në 200 vjetorin e lindjes së tij, e cila bie më 5 maj, interesi për të është aq i gjallë sa nuk thuhet. Jean-Claude Juncker, presidenti i Komisionit Evropian, do ta  vizitoj Trierin, vendlindjen e Marksit, ku do të zbulohet një statujë e Marksit nga qeveria kineze. Biblioteka Britanike, ku ai bëri hulumtimin për "Das Kapital", është duke bërë një sërë ekspozitash dhe bisedimesh. Dhe botuesit po prodhojnë një kaskadë librash mbi jetën dhe mendimin e tij, nga "Das Kapital" -të ("Një botë për të fituar: Jeta dhe veprat e Karl Marksit" Sven-Eric Liedman), për pamflete komuniste Manifesto një edicion i dytë i "Marksi: Një Hyrje shumë e shkurtër" e Peter Singer.

Asnjë nga këto libra dy dekadash nuk është i mirë. Futja më e mirë e shkurtër mbetet ende "Karl Marksi" i Isaisë Berlin, i cili u botua në vitin 1939. Por vëllimi i qartë i komenteve është dëshmi e diçkaje të rëndësishme. Pse bota mbetet e fiksuar në idetë e një njeriu që ndihmoi të prodhonte kaq shumë vuajtje?

Pika e çmendurisë

Arsyeja e qartë është fuqia e dukshme e këtyre ideve. Marksi nuk mund të ketë qenë shkencëtar që ai mendonte se ishte. Por ai ishte një mendimtar i shkëlqyer: ai krijoi një teori të shoqërisë të nxitur përpara nga forcat ekonomike - jo vetëm nga mjetet e prodhimit, por nga marrëdhënia midis pronarëve dhe punëtorëve - dhe të destinuara për të kaluar nëpër faza të caktuara zhvillimore. Ai ishte gjithashtu një shkrimtar i shkëlqyer. Kush mund ta harrojë vëzhgimin e tij se historia përsëritet, "herën e parë si tragjedi, e dyta si shfaqje komike"? Idetë e tij ishin po aq religjioze sa shkencore - madje mund të quhet si "feja e ripaketuar për një epokë sekulare". Ai ishte një profet i ditëve të mëvonshme që përshkruante marshimin e Perëndisë në Tokë. Rënia nga hiri mishërohet në kapitalizëm; njeriu shpengohet kur proletariati ngrihet kundër shfrytëzuesve të saj dhe krijon një utopi komuniste.

Arsyeja e dytë është fuqia e personalitetit të tij. Marksi ishte në shumë mënyra një qenie e tmerrshme njerëzore. Ai e kaloi jetën e tij duke hequr dorë nga Friedrich Engels. Ai ishte një racist i zjarrtë, duke përfshirë edhe grupin e tij, hebrenjtë, se edhe në vitet 1910, kur toleranca për paragjykime të tilla ishte më e lartë, redaktorët e letrave të tij ishin të detyruar t'i censuroheshin. Ai la shtatzënë shërbëtoren e ti dhe më pas dërgoi fëmijën në jetimore. Mikhail Bakunin e përshkroi atë si "ambicioz dhe mendjemadh, grindavec, intolerant dhe absolut ... hakmarrës deri në pikën e çmendurisë".

Por kombinoni egomaninë me gjeni dhe ju keni një forcë të frikshme. Ai besonte absolutisht se ai kishte të drejtë; se ai kishte zbuluar një çelës për historinë që u kishte shpëtuar filozofëve të mëhershëm. Ai këmbënguli në nxitjen e besimeve të tij, pavarsisht pengesave që fati (ose autoriteti) hidhte në rrugën e tij. Nocioni i tij i lumturisë ishte "për të luftuar"; koncepti i tij i mjerimit ishte "të nënshtrohej", një tipar që ai ndau me Friedrich Nietzsche.

Arsyeja e tretë është një paradoks: dështimi i ideve të tij për të ndryshuar botën për të mirë është sigurimi i një qiraje të re të jetës. Pas vdekjes së Marksit në vitin 1883, pasuesit e tij - veçanërisht Engelsi - punoi shumë për t'i kthyer teoritë e tij në një sistem të mbyllur. Ndjekja e pastërtisë përfshinte luftime vicioze fraksioniste, ndërsa marksistët "të vërtetë" i dëbuan renegatët, revizionistët dhe heretikët. Ajo përfundimisht çoi në monstrozitetin e marksizëmit-leninizmit, me pretendimet e tij ndaj pagabueshmërisë ("socializmi shkencor"), kënaqësinë e tij në bllokimin ("materializmi dialektik") dhe kultin e personalitetit të tij (ato statuja gjigande të Marksit dhe Leninit).

Rënia ortodokse e ngurtësuar ka zbuluar se Marksi ishte një njeri shumë më interesant sesa interpretuesit e tij e kanë interpretuar. Siguria e tij e madhe ishte një përgjigje ndaj dyshimeve madhështore. Teoritë e tij gjithëpërfshirëse ishin rezultat i ndryshimeve të pafundme. Në fund të jetës së tij ai vuri në pikëpyetje shumë nga bindjet e tij qendrore. Ai u shqetësua se ai mund të kishte qenë i gabuar në lidhje me tendencën e uljes së fitimit. Ai ishte në mëdyshje për faktin se, larg imigrimit të të varfërve, Anglia Viktoriane u siguronte atyre një rritje prosperiteti.

Marksi ishte një njeri shumë më interesant sesa interpretuesit e tij e kanë interpretuar

Arsyeja kryesore për interesin e vazhdueshëm tek Marksi, megjithatë, është se idetë e tij janë më relevante sesa ato që kanë qenë për dekada të tëra. Konsensusi i pasluftës që zhvendosi fuqinë nga kapitali në punë dhe prodhoi një "kompresim të madh" në standardet e jetesës po venitet. Globalizimi dhe rritja e një ekonomie virtuale po prodhojnë një version të kapitalizmit që edhe një herë duket se është jashtë kontrollit. Rrjedhja e prapme e fuqisë nga puna në kapital po fillon më në fund të prodhojë një reagim popullor dhe shpesh demokrat. Nuk është çudi që libri më i suksesshëm ekonomik i viteve të fundit, "Kapitali në shekullin njëzet e një" të Thomas Piketty, i bën jehonë titullit të punës më të rëndësishme të Marksit dhe preokupimit të tij me pabarazinë.

Profeti i Davosit

Marksi argumentoi se kapitalizmi është në thelb një sistem qiraje: në vend që të krijojnë pasuri nga asgjëja, siç duan të imagjinojnë, kapitalistët janë në biznesin e shpronësimit të pasurisë së të tjerëve. Marksi ishte gabim në lidhje me kapitalizmin në kuptimin e parë : sipërmarrësit e mëdhenj grumbullojnë pasuri duke krijuar produkte të reja ose mënyra të reja të organizimit të prodhimit. Por ai kishte të drejtënë lidhje me kapitalizmin në formën e tij burokratike. Një numër i dëshpëruar i bosëve të sotëm janë burokratë të korporatave dhe jo krijuesit e pasurisë, të cilët përdorin formula të përshtatshme për të siguruar që pagat e tyre të shkojnë gjithnjë lart. Ata punojnë në dorezë me një turmë gjithnjë e më të madhe të kërkuesve të tjerë të qirasë, siç janë konsulentët e menaxhimit (të cilët përfillin justifikime të reja për kërkimin e qirasë), anëtarët e bordit profesional (që arrinë aty ku nuk janë duke u marshuar) dhe politikanët në pension ( të cilët kalojnë vitet e tyre të muzgut duke hequr dorë nga firmat që dikur rregulluan).

Arsyeja kryesore për interesin e vazhdueshëm tek Marksi, megjithatë, është se idetë e tij janë më relevante sesa ato që kanë qenë për dekada të tëra

Kapitalizmi, sipas Marksit, është nga natyra e një sistemi global: "Duhet të zë vend kudo, të vendoset kudo, të krijojë lidhje kudo". Kjo është po aq e vërtetë sot sa ishte në epokën e Viktorias. Dy zhvillimet më të habitshme të 30 viteve të fundit janë çmontimi progresiv i barrierave ndaj lëvizjes së lirë të faktorëve të prodhimit-mallrave, kapitalit dhe në një farë mase të njerëzve-dhe rritjes së botës në zhvillim. Firmat globale mbjellin flamujt e tyre kudo që është më e përshtatshme. CEOs pa kufij transferohen nga një vend në tjetrin në ndjekje të efikasitetit. Forumi vjetor i Forumit Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër, mund të rititullohet lirisht "Marksi kishte të drejtë".

Ai mendonte se kapitalizmi kishte një tendencë ndaj monopolit, pasi kapitalistët e suksesshëm i nxisnin rivalët e tyre më të dobët nga biznesi në një prelud për nxjerrjen e qirave monopol. Përsëri kjo duket të jetë një përshkrim i arsyeshëm i botës tregtare që po formohet nga globalizimi dhe interneti. Kompanitë më të mëdha në botë nuk po bëhen gjithnjë e më të mëdha në terma absolutë, por gjithashtu po shndërrojnë numër të madh të kompanive më të vogla në shtojca të thjeshta. Bishate ekonomisë së re po ushtrojnë një dominim tregu që nuk është parë që nga baronat e grabitësve të Amerikës. Facebook dhe Google thithin dy të tretat e të ardhurave online të reklamave të Amerikës. Amazon kontrollon më shumë se 40% të tregut që lulëzon online të tregut të vendit. Në disa vende Google përpunon mbi 90% të kërkimeve në internet. Jo vetëm që mediumi është mesazhi por edhe platforma është edhe tregu.

Në pikëpamjen e Marksit, kapitalizmi dha një ushtri të punëtorëve të rastësishëm që ekzistonin nga një punë në tjetrën. Gjatë bumit të gjatë të pasluftës kjo dukej si një absurditet. Larg nga të mos kishin asgjë për të humbur, por zinxhirët e tyre, punonjësit e botës - të paktën bota e pasur - kishin punë të sigurta, shtëpi në periferi dhe një bollëk të pasurisë. Marksistët si Herbert Marcuse u detyruan të denonconin kapitalizmin me arsyetimin se ai krijoi shumë pasuri për punëtorët.

Image

Megjithatë, përsëri argumenti i Marksit po fiton nxitje. Ekonomia e gigave po grumbullon një forcë rezervë të punëtorëve të atomizuar që presin të thirren, nëpërmjet udhëheqësve elektronikë, për të ofruar ushqimin e njerëzve, për të pastruar shtëpitë e tyre ose për të vepruar si shoferë të tyre. Në Britani çmimet e banesave janë aq të larta sa njerëzit nën 45 vjeç kanë pak shpresë për blerjen e tyre. Shumica e punëtorëve amerikanë thonë se kanë vetëm disa qindra dollarë në bankë. Proletariati i Marksit po ringjallet si precariat.

Megjithatë, rehabilitimi nuk duhet të shkojë shumë larg. Gabimet e Marksit ishin shumë më të vogla se sa njohjet e tij. Insistimi i tij se kapitalizmi i vë normat e jetesës së punëtorëve në nivelin e jetesës është absurde. Gjeniu i kapitalizmit është se ai pakëson vazhdimisht çmimin e artikujve të rregullt të konsumit: punëtorët e sotëm kanë qasje të lehtë në mallra kur konsiderohen si luks të mbretërve. Banka Botërore llogarit që numri i njerëzve në "varfërinë e skajshme" ka rënë nga 1.85 miliardë në vitin 1990 në 767 milion në vitin 2013, një shifër që vë në pah stagnimin e standardeve të jetesës për punëtorët perëndimorë në perspektivë. Vizioni i Marks-it për një të ardhme postkapitaliste është banale dhe e rrezikshëme: banal sepse paraqet një pamje të njerëzve që në thelb po duken (gjuetia në mëngjes, peshkimi në pasdite, ngritja e bagëtisë në mbrëmje dhe kritika pas darkës); i rrezikshëm, sepse ai siguron një licencë për pararojë të vetë-vajosur për të imponuar vizionin e saj mbi masat.

Megjithatë, dështimi më i madh i Marksit ishte se ai nënvlerësoi fuqinë e reformës - aftësinë e njerëzve për të zgjidhur problemet evidente të kapitalizmit përmes diskutimit dhe kompromisit racional. Ai besonte se historia ishte një qerre që gjëmonte në një fund të paracaktuar dhe se më e mira që mund të bëjnë karrocat është të ulet. Reformatorët liberalë, përfshirë bashkëkohësin e tij të afërt William Gladstone, e kanë provuar në mënyrë të përsëritur gabimin. Ata nuk e kanë shpëtuar vetëm kapitalizmin nga vetja duke futur reforma të gjera, por e kanë bërë këtë përmes fuqisë së bindjes. "Superstruktura" ka triumfuar mbi "bazën", "cretinizmin parlamentar" mbi "diktaturën e proletariatit".

Asgjë, përveç zinxhirëve të tyre

Tema e madhe e historisë në botën e përparuar që nga vdekja e Marksit ka qenë reformë dhe jo revolucion. Politikanët e ndritur e zgjeruan ekskluzivitetin, kështu që njerëzit e klasës punëtore kishin një rol në sistemin politik. Ata rinovuan sistemin rregullator në mënyrë që përqendrimet e mëdha ekonomike të ishin shkatërruar ose rregulluar. Ata reformuan menaxhimin ekonomik, kështu që ciklet ekonomike të zbuteshin dhepaniku të përmbahej. Të vetmet vende ku idetë e Marksit hynë në përdorim ishin autokracitë e prapambetura si Rusia dhe Kina.

dështimi më i madh i Marksit ishte se ai nënvlerësoi fuqinë e reformës - aftësinë e njerëzve për të zgjidhur problemet evidente të kapitalizmit përmes diskutimit dhe kompromisit racional

Pyetja e madhe në ditët e sotme është nëse këto arritje mund të përsëriten. Kundërshtimi kundër kapitalizmit po  rritet–edhe nëse kjo ndodh mëshumë në formën e zemërimit demokrat se sa të solidaritetit proletar. Reformatorët e deritanishëm liberalë po dëshmojnë  më të ulët se paraardhësit e tyre në aspektin e zotërimit të krizës dhe aftësisë së tyre për të gjeneruar zgjidhje. Ata duhet të përdorin 200 vjetorin e lindjes së Marksit për tu rinjohur me njeriun e madh - jo vetëm për të kuptuar gabimet serioze që ai identifikoi shkëlqyeshëm në sistem, por dhe për t’i kujtuar për katastrofën qëi pret nëse nuk përballen me to.

Përkthyer nga Ermal Bislimi