Abonohu dhe
perfito nga
ofertat

Kur Presidentët shkojnë në Luftë

Albapoli
Albapoli - 25 prill 2018, 20:18
 

/NYTimes/         Kur Presidenti Trump bombardoi Sirinë kohët e fundit, për herë të dytë pas një viti, ai e bëri këtë përsëri, pa autorizim nga Kongresi dhe pa ndonjë debat të vërtetë nga ligjvënësit. Kjo ka qenë model për presidentët që nga lufta e përjetshme kundër terroristëve filloi pas sulmeve të 11 shtatorit.

Sot, trupat amerikane po luftojnë kundër grupeve ekstremiste në të paktën 14 vende, ku shumica e vendosjeve kanë ndodhur në diskrecionin e vetëm të presidentit, sepse Kongresi u ka dhënë presidentëve një kontroll bosh për të kryer luftë.

Kjo nuk është mënyra se si sistemi duhej të punonte. Sipas Kushtetutës, vendimet për dërgimin e burrave dhe grave amerikane në betejë janë të ndara midis Kongresit dhe presidentit, me Kongresin që vendos për të deklaruar luftën dhe presidenti që komandonte trupa. Në fakt, shumica e dijetarëve ligjorë besojnë se themeluesit e Amerikës donin që Kongresi të vendoste se kur do të luftonte, me përjashtim të rasteve kur vendi është nën sulm. Megjithatë, që nga Lufta e Dytë Botërore, presidentët nga të dyja partitë kanë zgjeruar autoritetin e tyre, duke kryer shumë operacione ushtarake pa miratimin e Kongresit.

Është koha që Kongresi të rritë përgjegjësitë e tij. Senatori Tim Kaine, një demokrat i Virxhinias, ka kohë që po përpiqet të bëjë pikërisht këtë. Tani Bob Corker, republikan i Tennessee-it, i cili kryeson Komitetin e Senatit për Marrëdhëniet me Jashtë, i është bashkuar z. Kaine në propozimin e legjislacionit për të siguruar që Kongresi merr më shumë përgjegjësi për të vendosur se kur duhet të përdorin forcën kundër grupeve terroriste.

Ndërsa e vlerësojmë këtë përpjekje dypartiake, masa mund t'u japë presidentëve më shumë pushtet për të vendosur kur, ku dhe kundër të cilëve amerikanët mund të luftojnë, duke miratuar operacionet ekzistuese ushtarake që filluan pa aprovimin e Kongresit dhe duke u lejuar presidentëve të zgjerojnë atë fushë veprimi vetëm me një rol minimal nga Kongresi. Kjo është një shqetësim pa marrë parasysh se kush zë Shtëpinë e Bardhë, por sidomos kur presidenti është aq impulsiv si zoti Trump.

Komiteti i Senatit për Marrëdhëniet me Jashtë duhet të mbajë seanca për të shqyrtuar publikisht se si masa mund të modifikohet për të siguruar një kontroll kongres më efektiv mbi aftësinë e presidentit për të filluar operacionet ushtarake në mënyrë që lufta kundër terroristëve të mos përdoret si mbulim për të luftuar ndonjë armik, kudo.

Gjatë Luftës së Vietnamit, Kongresi u përpoq të rimarrë disa nga detyrimet e tij duke miratuar Aktin e Pushtetit të Luftës 1973, i cili mandonte që nëse një president dërgoi trupa në "armiqësi", ata mund të qëndronin vetëm 60 deri në 90 ditë nëse Kongresi nuk e miratoi vendosjen ose zgjati Periudha kohore. Në vitet e fundit, avokatët e degës së ekzekutivit kanë arritur në përfundimin se presidentët mund të veprojnë në mënyrë të njëanshme nëse ata vendosin që një grevë do të ishte në interesin kombëtar dhe se do të mungonte një luftë e gjithanshme që përfshin trupat tokësore. Kongresi, ngurrues për t'u mbajtur përgjegjës për vendosjen e trupave në rrezik, dhe i kujdesshëm ndaj presidentëve sfidues, u pranua në masë të madhe.

Kjo është deri në sulmet e 11 shtatorit 2001, kur Kongresi miratoi një Autorizim për Përdorimin e Forcës Ushtarake për të mbuluar operacionet e udhëhequra nga amerikanët kundër Al Qaeda-s dhe Talibanëve në Afganistan. Në vitin 2002, ai miratoi një autorizim të dytë, për të mbuluar luftën në Irak. Edhe pse kanë kaluar 17 vjet që nga sulmet ndaj Shteteve të Bashkuara, Presidenti Barak Obama dhe Trump, duke sfiduar besueshmërinë, vazhduan të përdorin të njëjtat autorizime për të justifikuar operacionet kundër Shtetit Islamik dhe grupeve të tjera që nuk ekzistonin në 2001 dhe për të legjitimuar operacioneve në shumë vende të tjera, përfshirë Jemenin, Filipinet, Kenia, Eritrea dhe Niger.

Sipas propozimit Kaine-Corker, këto autorizime të vitit 2001 dhe 2002 do të zëvendësohen me atë që miraton përdorimin e forcës jo vetëm kundër Al Kaedës dhe talebanëve, por edhe kundër gjashtë grupeve që nuk janë në autorizimin e vitit 2001: Shteti Islamik, Al Kaida në Gadishulli Arabik, grupi i Afrikës Lindore Al Shabab, Al Kaeda në Siri, Al Kaeda në Magrebin Islam dhe Rrjeti Haqqani, që vepron në Afganistan dhe Pakistan. Do të rriste gjithashtu vendet ku forca është e autorizuar të përfshijë Sirinë, Jemenin, Somalinë dhe Libinë.

Përkthyer nga: G.Bislimi